סתיו ברומא – הזמן שבו העיר נושמת מחדש
- רומיו - סיורים והסעות ברומא
- בלוג רומא למטייל
- סתיו ברומא – הזמן שבו העיר נושמת מחדש
אחרי קיץ לוהט ותיירים בכל פינה, הסתיו סוף־סוף מחזיר לרומא את הקסם שלה. הרחובות רגועים יותר, העלים נושרים לאט על אבני המרצפות, והריח של ערמונים קלויים ממלא את האוויר. מזג האוויר ברומא בסתיונעים בדיוק כמו שצריך. לא קר מדי ולא חם מדי - מושלם לטיולים רגליים, לצילומים בפיאצות, ולכוס יין טוב מול השקיעה.
בכתבה הזו נצלול לכל מה שהסתיו ברומא מביא אתו: אירועים ופסטיבלים שחוזרים מדי שנה, מאכלים עונתיים שכדאי לטעום, וגם כמה טיפים לאריזה חכמה לפני שממריאים. בקיצור, זו העונה שבה רומא מורידה הילוך, ואתם מרוויחים חוויה איטלקית אמיתית.
רומא בסתיו
מה לארוז ומה ללבוש בסתיו ברומא?
סתיו ברומא הוא עונה טריקית. בבוקר קריר, בצהריים קיץ, ובערב שוב חוזרת הקרירות. המעלות נעות בין 10-18 בלילה ובין 18-25 בצהריים. לכן, הסוד הוא שכבות! תחשבו “בצל איטלקי”: שכבה קצרה מתחת, משהו ארוך מעל, ובנובמבר אפילו מעיל קל או סווטשרט בתיק לכל מקרה.
בחודשים ספטמבר-אוקטובר מזג האוויר עדיין נעים מאוד, אז ג’ינס, חולצות קצרות או שרוול שלושת־רבעי ונעליים נוחות יספיקו. נובמבר כבר מביא איתו גשם מדי פעם, אז כדאי להוסיף מטרייה קטנה ונעלי סניקרס סגורות שלא מחליקות על המרצפות הרומאיות. אם אתם מתכננים יציאה בערב, ברומא זה אומר להתלבש קצת יותר: שמלה קלילה עם ג’קט או חולצה מכופתרת עם מעיל עור תמיד משתלבים היטב בנוף המקומי. בקיצור: תארזו בגדים נוחים, נעליים טובות, שכבה חמה אחת, מטרייה קטנה והרבה מצב רוח טוב, כי הסתיו ברומא אולי קצת בלתי צפוי, אבל הוא גם הכי יפה שיש.
מה אוכלים ברומא בסתיו?
אם יש משהו שהרומאים באמת יודעים לעשות טוב זה לאכול לפי עונה. והסתיו הוא פשוט חגיגה קולינרית אחת גדולה. מזג האוויר מתקרר, התיירים חוזרים הביתה, והשווקים מתמלאים בריחות של פטריות, דלעת וערמונים. הנה מה שכדאי לטעום בכל חודש:
רומא בספטמבר – חודש המעבר הטעים
הקיץ עוד לא נפרד לגמרי, אז עדיין תמצאו דוכנים עם תאנים מתוקות וענבים טריים – מושלמים לארוחת בוקר או לקינוח קליל. זו גם תקופת הבציר, אז יין טרי (vino novello) מתחיל להופיע על השולחנות. במטבח תראו יותר ויותר מנות עם פטריות פורצ’יני -ריזוטו פורצ’יני או טאליאטלה עם פורצ’יני טריים זו הקלאסיקה של החודש. אם אתם מחפשים משהו ביתי וחמים, נסו פסטה ותפוחי אדמה (Pasta e Patate) – פשוטה, מנחמת ומלאת טעם.
רומא באוקטובר – חודש הערמונים, הדלעת והיין החדש
זה הזמן שבו רומא מתמלאת בדוכני ערמונים (Castagne) קלויים שממלאים את הרחובות בריח מתוק. הדלעת (Zucca) משתלטת על התפריטים: מרקי דלעת, רביולי דלעת או אפילו ריזוטו עם קוביות כתומות ורכות. באוקטובר גם מתחילות להופיע מנות עשירות יותר- ראגו חזיר בר (Cinghiale) שמוגש עם פפארדלה רחבה, ופולנטה חמה עם פטריות יער. בקינוחים תמצאו עוגת ערמונים מסורתית (Castagnaccio) ויין מתוק בצד.
רומא בנובמבר – החורף מתחיל לדפוק בדלת
הטמפרטורות יורדות, וזה הזמן שבו המטבח הרומאי הופך לחמים ומנחם באמת. פסטות עשירות כמו גריצ’יה או קרבונרה, מרקים עבים עם קטניות, ותבשילי בשר בבישול ארוך, במיוחד Coda alla Vaccinara (זנב שור קלאסי רומאי). גם פטריות טרף (Tartufi) מגיעות לשיאן, ותראו אותן מעל פסטות וביצים. זה גם הזמן שבו שמן הזית החדש של השנה (olio nuovo) יוצא לשוק . אל תפספסו טעימה עם לחם פריך. ואיפה אפשר למצוא שמן זית איכותי כזה? טוב ששאלתם. לא לדאוג, כי סידרנו לכם טעימה משמן זית בוטיקי ופשוט ממכר, בסיור הקולינרי שלנו. בו, חוץ משמן זית, תוכלו לגלות עולם קולינרי איטלקי מרגש, מפתיע ופשוט טעים!
מה לעשות ברומא בסתיו - בין פטריות לערפדים
הסתיו הוא אולי הזמן הכי מושלם בשנה לבקר ברומא- זו עונה מלאה באירועים, פסטיבלים וחגיגות שוות במיוחד.
רומא בספטמבר – חודש הפטריות והבירה
החודש נפתח באווירה כפרית עם Sagra del Fungo Porcino בעיירה קולֶה די פוארי (Colle di Fuori), מרחק שעה נסיעה מרומא. כל הכפר מתמלא בריח פטריות טריות, עם דוכנים שמגישים פסטות, פולנטה וריזוטו עם פורצ’יני אמיתי. מי שמעדיף להישאר בעיר ימצא גם את גרסת Oktoberfest של רומא– פסטיבל בירה שמביא את מינכן עד איטליה, עם אוהלים, מוזיקה חיה, נקניקיות ובירה מהחבית. בקיצור, ספטמבר ברומא זו חוויה ממש!
רומא באוקטובר – חודש הבירות, הערמונים והערפדים
החגיגות ממשיכות עם Merktoberfest גרסה מקומית ומגניבה לפסטיבל הבירה, שמתקיימת בשוק האוכל “מרקטו צ׳נטרלה” ומערבבת בירות מלאכה איטלקיות עם אוכל רחוב מעולה. בהמשך החודש מגיע ה-Halloween ל-Cinecittà World – פארק השעשועים הרומאי שהופך ללילה אחד לעיר רפאים עם מסיבות, מופעים ובתי אימה. ואם מתחשק קצת טבע, סעו לSagra della Castagna פסטיבל הערמונים המסורתי בעיירה רוקה ג’ובינה (Rocca Giovine), שבו קולים ערמונים על אש פתוחה ומוזגים יין חם. לחובבי קומיקס, יריד Romics השנתי מחכה עם קוספליי, אנימה ודוכנים ענקיים. אוקטובר ברומא הוא צבעוני וחמים!
רומא בנובמבר – חודש הג’אז והחמימות
החורף מתחיל לדפוק בדלת, והעיר מתמלאת בצלילים. Roma Jazz Festival מביא לרומא אמנים מקומיים ובינלאומיים, עם הופעות באודיטוריום, במועדונים ובבתי תרבות. זה גם זמן מעולה לשוטט בין בתי הקפה הקטנים, לשתות יין ולהתחמם עם צלחת פסטה חמה מול הגשם. גם נובמבר ברומא לא משאיר אף תייר משועמם.
טיפים לסתיו ברומא
תביאו שכבות: הסתיו ברומא מתעתע: בבוקר תתלבשו עם ג’קט, בצהריים תישארו עם חולצה קצרה, ובלילה תשלפו צעיף. מזג האוויר יכול להשתנות בין 13–25 מעלות ביום אחד.
מטרייה מתקפלת: יש גשמים קלים ולא צפויים, אז שימו בתיק מטרייה קומפקטית או מעיל גשם דק.
נעליים נוחות, לא רק לטיולים: העלים על המדרכות עלולים להיות חלקים, אז נעליים שטוחות עם סוליה טובה הן חובה.
צאו מוקדם לטיולים: השמש שוקעת מוקדם יותר (בסביבות 17:00–18:00), אז כדאי להתחיל את היום מוקדם כדי להספיק לראות את כל האתרים באור יום.
הזמינו כרטיסים מראש לאירועים: הסתיו הוא עונת פסטיבלים, מופעים והופעות. מומלץ לבדוק מראש זמינות כרטיסים לפסטיבלי יין, ג’אז או אוכל. המקומות מתמלאים מהר.
תאכלו כמו המקומיים : זו העונה הכי טעימה למרקי ירקות, פסטה עם פטריות פורצ’יני או ריזוטו ערמונים. תבחרו במקומות שמציעים “Menu del giorno” – תפריט עונתי שמתעדכן מדי יום.
תהנו מהשווקים העונתיים: בשווקי האוכל (Testaccio, Trionfale, Mercato Centrale) תמצאו פירות סתיו כמו תאנים אחרונות, ענבים, רימונים וערמונים קלויים, פשוט מושלם לנשנוש.
תכננו יום “רומא גשומה”: כשהשמיים אפורים, זה הזמן המושלם לבקר בגלריות, מוזיאונים או בתי קפה עם נוף לרחוב. המקומיים קוראים לזה “giorno lento” יום איטי.
צאו מהעיר ליום אחד: הסתיו הוא עונה נהדרת לטיולי יום מחוץ לרומא, לטעום יין בקסטלי רומאני, או לבקר בפסטיבלי ערמונים ופטריות בכפרים מסביב.
סתיו ברומא הוא לא רק עונה- זו אווירה. העיר מתעטפת בצבעים חמים, הרחובות פחות צפופים, והרומאים חוזרים לקצב שלהם אחרי קיץ רועש. זה הזמן להסתובב בלי לחץ, לשבת בגינה עם אספרסו, לטעום יין חדש וליהנות מהריח של ערמונים קלויים בכל פינה. רומא בסתיו מזכירה לנו שהחיים היפים לא חייבים לבוא ברעש. לפעמים הם מגיעים עם עלה שנושר לאט, כוס יין חמה וחיוך של בעל בית קפה מקומי. באהבה, צוות רומיו 🧡










